Tuesday, July 3, 2012

Noii vandali (RO)





Ce se intampla in aceste zile la USL seamana cu lucrarea unui virus misterios al nebuniei colective.

Incoltiti si hartuiti de Basescu (da, cu metode securistice - dar trebuia sa se astepte la asta si sa fie pregatiti!), Ponta si ai lui si-au pierdut cumpatul si au intrat in jocul adversarului.

Reactioneaza isteric si distructiv, creand enorme pagube colaterale. Infuriati de Basescu si incapabili sa-i raspunda direct, isi varsa furia asupra unor institutii (Curtea Constitutionala, Avocatul Poporului - nemaivorbind de TVR, ICR, CNATDCU, sau de persistenta in magaria schimbarii radicale a sistemului de vot chiar inainte de alegeri). USL seamana cu un boxer turbat care, lovind mai mult pe langa adversar, a invinetit ochii multor spectatori.

Principala victima colaterala a acestei intunecari a mintii este democratia romaneasca. Deja siluita de basisti de trei ani incoace de abia-si mai tragea rasuflarea, ordinea democratica este din nou calcata violent in picioare, in razboiul politic. PDL crease deja precedente nefaste, care se pot sterge doar in decenii de practica democratica riguroasa; acum, USL escaladeaza nivelul abuzului politic si da lovitura de gratie oricarei iluzii de civilizatie democratica pe Dambovita.

Se putea altfel?
Desigur, cu putina inteligenta.
Se putea lucra pentru a desavarsi schimbarea de putere in interiorul cadrului democratic. Cu un minim de tactica si rabdare, se putea restaura spatiul public democratic (desfiintat in mare masura de basisti) si se putea profita de deruta PDL pentru a reseta sistemul politic. Basescu era in mare masura neutralizat (cum zic americanii, un lame duck president), pana cand Ponta sa se arunce orbeste si nepregatit intr-un conflict frontal, efectiv readucandu-l la viata pe marinar. Societatea civila era in mare masura favorabila noii puteri, pana cand a fost provocata stupid si speriata de abuzurile USL.

Din pacate, inteligenta a pierdut, prostia agresiva a castigat.
Sau poate noua putere nu face decat sa isi arate adevarata fata.

Din acest colt de internet, cu modestele-mi puteri, m-am luptat doi ani si jumatate impotriva vandalismului basist la adresa cadrului legal si institutional.
Cu doua luni in urma, am crezut ca au venit vremuri mai bune pentru ordinea democratica.

Acum, imi dau seama ca pericolul nu a trecut, doar adversarul principal s-a schimbat, pentru ca o alta gasca de urangutani politici a simtit gustul puterii.

11 comments:

  1. "isi varsa furia asupra unor institutii"

    care institutii? pretindeti ca avem institutii in Romania? Curtea (Ne)Constitutionala e o institutie sau o adunatura politica care serrveste interesele stapanului? Cu regret va spun dar negarea realitatii in numele unei teoriei nefundamentate pe nimic nu e o atitudine rationala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa e, nu prea mai avem institutii in Romania, iar dupa zilele astea s-ar putea sa nu mai ramana chiar nimic. Daca imi explicati ce alternativa propuneti la respectarea legii si procedurilor in vigoare, putem discuta.
      (PS: Aceeasi CCR a respins comasarea alegerilor dorita de basisti. Raportul politic la CCR intre oamenii pusi de PSD/PNL, respectiv de Basescu/PDL este 4-4, plus 1 de la UDMR. Decizia contra votului "uninominal pur" a fost luata in unanimitate. Despre jocul politic cu CCR, e interesanta si declaratia ambasadorului Gitenstein: http://romania.usembassy.gov/policy/remarks/amb-07032012.html)

      Delete
    2. Avem o tara, avem o constitutie, avem un CCR si pana acum regulile au fost respectate. Cu greu, cu marat, cu altea alea, dar au fost respectate. Crezi ca in alte tari e altfel? Si in Germania madam Merkel face balet. Si in SUA Obama a luat pumni in cap cu noua lege a sanatatii. Tot de astfel de curti constitutionale. Dar regulile au fost respectate.

      Ce se intampla acum e foarte periculos.

      Delete
  2. in privinta unanimitatii legii votului uninominal sunteti dezimformat (nu credeti tot cce scriu coloneii din presa)

    in privinta lui gittelstein, va rog scutiti-ma... acest sponsor si lobbyst spunea cu prilejul manifestatiilor din Ianuarie ca daca romanii nu sunt impuscati ca in Siria inseamna ca traiam intr-o tara democratica! Atata cinism nu mi-a mai fost dat sa aud vreodata din partea unui ambasador... Gittelstein go home!

    daca nu avem institutii, nu se poate spune ca dupa zilele acestea nu va mai ramane nimic... nu poti pierde ceea ce nu ai (please be rational even if you are idealist :))

    ReplyDelete
  3. Oooops, au aparut postacii de partid. Azi, neutralizare prin bagatelizare si dezinformare cu piciorul. Level I.
    K.

    anonimule postac, ia uite aici ce scriu "coloneii de presa de la ccr" si nu mai dezinforma (si hai, canta la alta masa, aici nu merge)

    ia uite aci (comunicat II punctul 2)
    http://www.ccr.ro/default.aspx?page=press/2012/27iunie

    "I. Cu privire la cea de-a doua sesizare, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali este neconstituţională."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa frate, fii dur cu omul care isi spune parerea, da-l dreaq cu opinia lui cu tot, ca doar asa ne-a invatat 'seful statului', sa-i flituim pe toti.
      sa-ti traiasca ccr-ul si frantuzoaica!
      pa.

      p.s. tovarasul newton ne-a spus mai demult ca orice actiune isi are propria reactiune, asa ca nu vamai mirati de ceea ce se intampla in viata publica

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dezinformarea si insultele nu sunt admise la comentarii pe acest blog.

      Delete
  5. Domnule,

    Dumneata te uiti la scame cand situatia e franjuri si rupta'n cur.

    Toate institutiile carora le plangi de mila fac parte din aparatul de represiune basist. Nu se poate face nimic bun cat timp nu se curata buboiu.

    ReplyDelete
  6. Domnule, rolul CCR e scris in Constitutie, cu tot cu modul de numire a judecatorilor, cu durata mandatului si alte cele.

    Schimbarea nu se poate face decat democratic, prin modificarea Constitutiei.

    Va dat seama cam ce propovaduiti pe aici? Aveti idee unde ajungem daca lichidam aceste institutii pentru ca sunt "aparatul de represiune"

    Nu o sa fiti vesnic la guvernare, cugetati doar cat de prinsa a fost in chingi puterea PDL-ista de catre CCR (in ultimii ani din 16 masuri de blocare, 11 au blocat actiuni ale guvernului PDL). Daca desfiintati regulile din constitutie acum, atunci asa o sa mergem de aici incolo: puterea din parlament se va strange in prima saptamana de lucru parlamentar si va da hotarari prin care va schimba tot ce misca, fie ca are, fie ca nu are acest drept prin Constitutie: presedinte, avocatul poporului, judecatorii de la CCR, judecatorii de ICCJ, seful de la Curtea de Conturi, etc etc etc

    Va dat seama ce cereti?

    ReplyDelete
  7. Daca scopul final al miscarii ultra-rapide este intoarcerea la popor atat a presedintelui cat si al parlamentului, miscarea este democratica, pt ca poporul trebuie sa decida.

    Problema momentana este ca Basea si "aparatul de represiune" nu doresc "intoarcerea la popor".

    Ceea ce e complet nedemocratic.

    ReplyDelete