Wednesday, May 2, 2012

Schimbarea de putere (RO)

Cateva ganduri in contextul schimbarii de putere de la Bucuresti:



1. Semnificatia structurala a schimbarii
Este important pentru viitor sa intelegem semnificatia evenimentelor din ultimele zile in privinta structurii de putere din Romania, cu atat mai mult cu cat in perioada urmatoare va fi foarte mult zgomot si vor fi incercari deliberate de a face uitat trecutul recent.

Inainte de a discuta pe continut diferitele optiuni de guvernare, este esential sa privim la aspectul structural al puterii politice. Romania s-a aflat in ultimii trei ani si jumatate in zodia unei puteri monocentrice, de tipul prezent in unele state post-sovietice. Separatia puterilor in stat a devenit o notiune pur teoretica - in realitate, presedintele Basescu, cu sprijinul serviciilor secrete si al institutiilor de forta, a dominat statul de o maniera fara precedent dupa 1989, sub pretextul reformarii sale. Nu numai guvernele au fost la comanda directa a presedintelui (cu premieri-marioneta ca Boc si Ungureanu, redusi la un simplu rol de executie a ordinelor de la Cotroceni), dar si Parlamentul a fost total subordonat basisti, mergand pana la masluirea configuratiei sale politice pentru a pastra la putere o minoritate, impotriva votului popular, si pana la furtul efectiv al votului. Cat despre Justitie, este emblematic felul in care portocaliii au reusit sa preia controlul Curtii Constitutionale.

Deteriorarea democratiei romanesti a atins limite periculoase in ultimii ani. Insesi alegerile, ultimul recurs al democratiei (si nici pe departe suficient, pentru ca un control democratic limitat la alegeri defineste o democratie formala, de fatada), au devenit obiect al manipularii politice.

Pe scurt, din punct de vedere al structurii de putere, sistemul basist-portocaliu s-a caracterizat prin lipsa legitimitatii democratice, politici discretionare, deriva autoritar-militarista si desfiintarea sau slabirea sistematica a garantiilor legale si institutionale ale ordinii democratice.
Despre intreruperea acestui curs vorbim acum, in contextul dezagregarii sistemului puterii portocalii - si este important sa nu uitam usor acest lucru.

Am indoielile mele, destul de serioase, cu privire la calitatea noii formule de putere - de la neclaritatile doctrinare ale USL pana la compozitia echipei guvernamentale propuse de Victor Ponta, trecand prin felul in care au fost recuperati traseistii politici. Vom avea timp sa vorbim despre aceste lucruri si ma voi numara printre cei care vor privi cu maxima exigenta noua putere. Dar nu trebuie sa amestecam planurile: indiferent de obiectiile fata de noua putere, schimbarea care s-a produs este un pas esential in salvarea democratiei in Romania, iar printre prioritatile perioadei urmatoare se afla restabilirea separatiei puterilor in stat si organizarea de alegeri corecte.


2. Rolul lui Basescu in perioada urmatoare
Sunt, de data asta, de acord cu Dan Tapalaga cand spune ca portocaliii nu au cedat puterea de bunavoie. Pur si simplu, monstruoasa structura de putere construita de Basescu s-a prabusit sub propria greutate (vezi si degringolada iesirilor si delimitarilor dramatice din tabara puterii) si sub presiunea unei opinii publice tot mai ostile si mai mobilizate. In ceasul al 12-lea, Basescu a inteles - sau a fost facut sa inteleaga - ca nu poate forta nota la nesfarsit si a acceptat sa revina in minima logica democratica prin nominalizarea lui Victor Ponta ca premier.

Este pentru prima data in cariera sa politica cand Basescu sufera o infrangere serioasa - spre deosebire de mici batalii pierdute si dificultati de etapa, pe care a reusit ulterior sa le intoarca in favoarea sa. In acest moment, puterea lui Basescu s-a rupt, ca o vraja rea. Dar este el terminat ca personaj politic? Ce rol va juca in cei peste doi ani de mandat care ii mai raman la Cotroceni? Ne putem astepta ca Basescu sa abandoneze postura anti-constitutionala de "presedinte-jucator", sa revina in limitele rolului sau constitutional, sa accepte coabitarea politica cu un parlament si un guvern ostile lui?

Acestea sunt intrebari importante, la care va trebui raspuns curand.
Personal, nu il vad pe Basescu capabil de a se reinventa si de a accepta un rol diminuat. Probabil va incerca o ultima batalie, desi in acest moment nu-mi este clar ce ar mai putea face; daca noua putere nu face greseli majore in perioada urmatoare, optiunile lui Basescu vor fi limitate. Ar mai putea demisiona dupa alegerile parlamentare, refuzand coabitarea si luand-o inaintea unei previzibile suspendari din functie. Politic, insa, nu cred ca si-a spus ultimul cuvant.

Din punctul de vedere al noii puteri, sunt de acord cu Ponta ca suspendarea lui Basescu nu este o prioritate in acest moment, atat timp cat nu mai incearca manevre anti-constitutionale si anti-democratice (vigilenta este importanta!). Pe de alta parte, suspendarea lui Basescu dupa viitoarele alegeri parlamentare, daca USL va putea constitui o majoritate legitima, este un gest necesar de igienizare a ordinii democratice; incalcarile repetate si flagrante ale Constitutiei de catre Basescu nu pot ramane fara consecinte, deoarece ar stabili un precedent periculos. In absolut, cred ca experienta unei coabitari ar putea fi benefica pentru maturizarea democratiei Romanesti; dar Basescu, ca personaj politic, s-a dovedit incapabil de coabitare si a avut mereu tendinta agresiva de a acapara puterea totala.


3. Prestatia "intelectualilor" basisti
Nu pot sa inchei fara a remarca, in treacat, rolul jucat de asa-zisii "intelectuali" apropiati de Basescu. Am mai scris pe aceasta tema, dar spectacolul grotesc din aceste zile ma obliga s-o fac din nou.
Se pune problema: ce a inteles PDL din ultimele intamplari? Daca e sa ne luam dupa declaratiile liderilor partidului lui Emil Boc, mai nimic: au fost tradati, ei n-au nimic sa-si reproseze, au reformat Romania si platesc pretul politic al eroismului lor reformator. Asteptati-va sa vedeti povestea asta repetata obsesiv cel putin pana la alegeri.
Care este rolul intelectualului intr-o astfel de situatie? In primul rand, sa judece rational si sa aduca o nota de realism si obiectivitate in analiza evenimentelor. Cand vine vorba de "intelectualii" basisti, lucrurile stau insa exact pe dos: se comporta ca niste inversunati politruci, mai rau chiar decat politicienii "de meserie". Sever Voinescu (pentru reamintire, vorbim de hotul de voturi din Parlament, cot la cot cu Anastase) si Monica Macovei sar la gatul noului guvern chiar inainte sa fie instalat, dand linia unui PDL autist, care nu are nimic a-si reprosa, nu va invata nimic din evenimentele acestor zile si nu este dispus in nici un fel sa contribuie la repararea - pe cat posibil - a raului facut democratiei in ultimii ani. Cristian Preda, autodeclaratul liberal basist, isi depaseste chiar colegii: dupa ce Parlamentul a demis guvernul Ungureanu, recomandarea lui catre Basescu a fost reinvestirea aceluiasi Ungureanu! Curat democratic si liberal! Din moment ce a mers o data cu Boc (demis de Parlament in 2009 si reinstalat apoi de Basescu cu forta), de ce n-ar mai merge inca o data?
In loc sa fie o voce a luciditatii si moderatiei, acesti oameni supraliciteaza jalnic, mergand mai departe decat a fost dispus sa mearga insusi Basescu. Pozitia lui Preda, propus pentru excludere din partid si totusi atat de devotat PDL-ului si basismului, imi aminteste jenant de slugoiul Manea Manescu, care il implora pe Ceausescu sa nu demisioneze in seara zilei de 21 Decembrie 1989, cand pe strazile Bucurestiului incepuse Revolutia. Astia sunt intelectuali??

Acesti oameni au avut o sansa sa faca ceva bun pentru Romania. Profitand de un moment in care PDL, in criza cronica de legitimitate, avea  nevoie sa se legitimeze pe baze mai largi, ei au obtinut posturi in partid si in alte institutii de stat. Dar in loc sa controleze excesele politice ale portocaliilor, asa cum apela la ei Alin Fumurescu cu peste doi ani in urma, ei s-au transformat in ayatolahi ai absolutismului portocaliu si partasi la toate mizeriile basismului. Acest lucru trebuie tinut minte, pentru ca vor incerca curand sa se vanda sub un alt ambalaj politic. Trebuie sa fii ori extrem de naiv, ori extrem de uituc sa mai astepti solutii pentru viitor de la astfel de oameni; locul lor, alaturi de ramasitele portocalii radioactive, este definitiv in secta muribunda a marinarului caruia i s-a urcat puterea la cap pana a facut explozie.


1 comment:

  1. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
    add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
    http://www.dilemmadoctor.com/groups/tips-and-hints-producer-college-scholarship-to-use-in-your-tuition-tutor/
    http://www.aolarticles.info/24992/understanding-a-respectable-tuition-hook-up-to-grad-students-systematically/

    My web blog :: carom cue
    Also see my webpage - football girdle

    ReplyDelete