Friday, May 7, 2021

Presedintele Iohannis spune ca Romania sta "extrem de bine" cu vaccinarea anti-covid, dar realitatea este alta (RO)

 Anuntul triumfalist de ieri al presedintelui Iohannis cum ca, spre deosebire de multe alte tari, Romania sta "extrem de bine" in privinta campaniei de vaccinare anti-covid este inselator.

Exista un singur aspect la care Romania este acum intr-o situatie mai buna decat alte tari europene, si anume faptul ca a obtine un vaccin a ajuns sa fie mult mai usor: nu mai exista conditii de varsta sau de comorbiditate, nu mai este nevoie de programare prin sistemul centralizat, pur si simplu oamenii se pot prezenta spontan la centrele de vaccinare deschise, exista destule doze de vaccin pentru toti.

Fara indoiala, acesta este un lucru foarte important din punctul de vedere al individului care isi doreste vaccinul. In tarile occidentale, programarile sunt inca restrictionate pe categorii de varsta, de exemplu tinerii fara anumite comorbiditati mai au de asteptat, posibil chiar luni intregi.

In schimb, din punctul de vedere al situatiei vaccinarii si al obiectivelor ei asumate (atingerea unei imunitati colective a populatiei si prevenirea sau atenuarea semnificativa a viitoarelor valuri ale pandemiei), Romania sta foarte prost comparativ cu alte tari europene. Iar succesul relativ in disponibilitatea vaccinurilor pentru cei doritori mascheaza de fapt o mare problema, care este pe cale sa duca la esecul campaniei de vaccinare.

Pentru a lamuri situatia, este suficient sa privim indicatorii-cheie ai progresului vaccinarii in tarile Uniunii Europene.

Primul indicator al progresului vaccinarii este numarul dozelor de vaccin administrate, raportat la populatie.

La acest indicator, Romania a ramas mult in urma mediei UE, acumuland in ultima luna si jumatate o intarziere de 10-12 zile, care continua sa creasca. Iar comparatia cu multe dintre tarile occidentale (am inclus Germania in graficul de mai jos ca exemplu) este si mai nefavorabila. Explicatia este ca, incepand cu ultima parte a lunii martie, vaccinarea a accelerat puternic in UE, dar nu si in Romania - sau mult mai putin. Dupa 20 martie, Romania a ramas din ce in ce mai mult in urma "plutonului".



Motivul pentru care Romania a administrat mai putine doze de vaccin nu are legatura cu penuria de vaccinuri suferita de Europa la inceputul primaverii. Prin sistemul de achizitie comun al UE, Romania a primit un numar de doze de vaccin corespunzator populatiei sale. Pana acum, au intrat in tara aproape 9 milioane de doze, dar pana ieri fusesera administrate mai putin de 6 milioane.

Un alt indicator important este cel al proportiei din populatie care a primit macar o doza de vaccin. Speranta de a putea ridica in siguranta restrictiile de circulatie si contact intre oameni este in directa legatura cu proportia celor imunizati macar cu o doza de vaccin (se stie deja ca o singura doza asigura un nivel bun de imunizare).
Aici, Romania sta chiar mai prost, acumuland din martie incoace o intarziere de trei saptamani fata de media europeana, intarziere care continua sa creasca.




Am explicat in postarea precedenta motivul diferentei dintre acesti doi indicatori si de ce nici aceasta diferenta nu este o veste buna pentru Romania, nu voi mai repeta (pe scurt: Romania, spre deosebire de alte tari, prioritizeaza administrarea celei de-a doua doze). Indicatorul proportiei de persoane complet vaccinate este singurul la care Romania are un mic avans (in jur de 5 zile) fata de media UE.

Cum se explica, totusi, ca desi a administrat mai putine doze de vaccin si a vaccinat mai putini oameni relativ la populatie, Romania ofera acum vaccinuri la discretie tuturor doritorilor, fara programare sau restrictii de varsta, in timp ce alte tari sunt inca la stadiul vaccinarii celor peste 50 de ani sau cu anumite comorbiditati?

Motivul este foarte simplu, dar si foarte ingrijorator: pentru ca romanii par a fi dispusi sa se vaccineze in proportie seminificativ mai mica decat media europeana. Din grupurile prioritare de risc (varstnici, cei cu comorbiditati), Romania a vaccinat o proportie mult mai mica decat alte tari europene. Asa se face ca este in situatia de a vaccina acum pe oricine doreste si are inca 3 milioane de doze disponibile (iar in perioada urmatoarevor fi livrate si mai multe).

Pentru cei dornici sa se vaccineze, dar care nu se incadreaza in grupurile prioritare de risc, Romania este tara ideala, cu vaccinuri "la liber".
Dar din punctul de vedere al campaniei de vaccinare, tara se indreapta din pacate spre un esec, riscand sa ramana cu multe milioane de doze nefolosite si multe milioane de oameni nevaccinati.

Tara este deci departe de a sta "extraordinar de bine" in privinta vaccinarii anti-covid. Dimpotriva, este pe cale sa ramana la coada Europei (impreuna cu Bulgaria, Croatia, Letonia) si sa plateasca pretul acestui esec cand va fi lovita de urmatorul val al pandemiei.

Autoritatile ar trebui sa lase anunturile triumfaliste (asta e valabil atat pentru presedinte, cat si pentru premierul Citu - cine il asculta ar putea crede ca Romania e campioana vaccinarii) si sa-si canalizeze eforturile de urgenta spre convingerea populatiei sa se vaccineze si spre accelerarea semnificativa a vitezei de vaccinare, in pas cu restul UE, fata de care a ramas serios in urma in ultima luna si jumatate.

2 comments:

  1. Hello,

    din pacate, nici eu nu sunt prea optimist despre situatia din Romania. Vazusem pe undeva o simulare conform careia la ritmul actual de vaccinare, Romania risca sa atinga abia 50% rata de vaccinare prin septembrie, in contextul in care o majoritate a tarilor europene, vor fi spre sau peste 70%.

    Vad doua implicatii serioase : pe de o parte, virusul va continua sa circule, avand un numar suficient de gazde umane disponibile, cu toate riscurile de mutatie pe care asta le implica, inclusiv reinfectarea catorva procente din cei deja vaccinati.

    Pe de alta parte, imi imaginez cu greu cam ce haos se va produce in libera circulatie in spatiul european spre toamna cand unele tari, precum Romania, vor fi vaccinate in proportii reduse si implicit vor continua sa inregistreze un numar vizibil de cazuri noi de infectare.

    Dar, ma rog, acum vine vara, toata lumea se gandeste la vacante, vaccinati sau nu, si pana la toamna mai e destul ...

    Imi mai vin doua observatii in minte. Cred ca nu numai la noi este un triumfalism al cifrelor; mai toate tarile, cel putin cele mai vizibile in presa externa, afiseaza o satisfactie nedisimulata care pentru un milion de vaccinari intr-o zi (Germania), care pentru atingerea anticipata a obiectivelor de vaccinare (Franta), care pentru sutele de milioane de vaccinuri exportate (Comisia CE), de parca Olimpiada de la Tokyo a inceput mai devreme.

    Si mai am o intrebare oarecum mai ciudat-provocatoare, pornind de la situatia din Romania : oare daca era PSD-ul la guvernare cu Rafila la Sanatate si Alexandrescu Anca la Propaganda, aveam procente mai bune de vaccinare !? Evident e un scenariu contrafactual si nu stie nimeni raspunsul la asemenea fantezii, dar am asa o banuiala ca PSD penetra mai bine zona vaccino-sceptica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru comentariu.
      In unele tari occidentale se vorbeste deja (mai mult sau mai putin oficial) de o noua tinta de vaccinare, spre 90% din populatia adulta. Asta pentru ca pragul imunitatii colective depinde si de contagiozitatea virusului (un virus mai contagios determina un prag mai inalt al imunitatii colective) si, in plus, se raporteaza la intreaga populatie, pentru ca si copiii pot transmite boala (iar 70% din populatie inseamna oricum o proportie mai mare printre adulti; nici vaccinarea copiilor nu este exclusa, Pfizer deja a cerut autorizarea vaccinului pentru copii peste 12 ani si face teste pentru varste mai mici).
      Romania nu-si va atinge tintele, nici macar pe cea mai apropiata, de 5 milioane de vaccinati macar cu o doza pana la 1 iunie), e matematic imposibil la ritmul actual, care oricum pare greu de sustinut. Daca te uiti la numarul de prime doze facute in fiecare zi, lucrurile sunt clare, trendul nu merge in directia buna.
      Sunt deci sanse ca spre toamna-iarna urmatorul val al pandemiei sa loveasca inegal, tarile cu rate mici de vaccinare (inclusiv Romania) suferind mai mult.
      Pe de alta parte:
      - Romania e o tara inegala, a contrastelor. Exista cel putin doua Romanii paralele: una a marilor orase, dinamice, conectate si prospere, alta a oraselor mici si zonelor rurale, sarace si slab conectate. Daca imunizarea atinge un prag suficient de inalt macar in marile centre urbane, efectul practic s-ar putea sa fie totusi important. Deocamdata se vede ca in orasele mari cererea pentru vaccin e mai mare si poate sunt sanse sa se atinga o masa critica macar acolo.
      - Spre deosebire de alte tari (ca Ungaria de exemplu, care a folosit masiv vaccinuri rusesti si chinezesti), relativ putinele vaccinuri care se fac in Romania sunt dintre cele 'serioase' (aprobate la nivel UE).
      Cat despre ipoteza ta contrafactuala: sunt de acord, probabil ca PSD-ul, daca si-ar fi fixat ca obiectiv o vaccinare in masa, ar fi avut mai mult succes in zonele mai greu penetrabile acum, adica la sate si in orasele mici, unde si electoratul lor tinde sa fie dominant. Dar ma intreb daca nu cumva un rol si mai important decat al puterii politice este jucat de unele posturi TV.

      Delete