Wednesday, November 9, 2011

Frauda (RO)

Pe acest blog m-am indignat cu privire la siluirea institutiilor de catre puterea portocalie, la fraudarea democratiei. Desi cele doua sunt legate, am spus si repet ca pentru soarta democratiei romanesti este chiar mai periculoasa subminarea legii si institutiilor, decat coruptia puterii; prima deschide calea celei din urma. Mergand pe aceasta cale, Romania a ajuns o tara bananiera, in care nu mai exista lege si ordine, totul este interpretabil in functie de interesele puternicilor zilei.

Din acest umil colt de internet, am facut de mai multe ori apel la opozitie sa isi zideasca programul si conduita politica pe baza respectului absolut fata de lege si fixandu-si ca obiectiv primordial restaurarea ordinii si institutiilor democratice, a statului de drept. Numai asa poate fi salvata Romania, nu printr-o simpla schimbare de putere.

Actuala putere, intr-adevar, a impins foarte departe limitele abuzului politic, pana intr-o zona extrem de periculoasa, care poate duce la destructurarea ireparabila a ordinii democratice. Tocmai de aceea, este nevoie urgenta de garantii din partea opozitiei ca precedentele nefaste create de actuala putere vor fi ferm condamnate si eliminate ireversibil din practica politica, nu folosite ca scuza pentru noi abuzuri.

Daca in Romania competitia politica se reduce la o cursa a excesului politic si abuzului de drept, suntem pierduti.

Cazul deputatilor PSD care voteaza multiplu in Parlament, fara rusine, este un test important pentru buna credinta a opozitiei.

Astfel de lucruri trebuie sa inceteze imediat, iar astfel de oameni trebuie sa suporte consecintele actelor lor. Furtul votului in Parlament este o batjocura la adresa alegatorilor, o ilegalitate, un abuz care discrediteaza institutia de baza a democratiei. Faptul ca Roberta Anastase si Sever Voinescu nu au fost inca trasi la raspundere pentru fraudarea evidenta si pe scara larga a votului la legea pensiilor nu poate in nici un caz reprezenta o scuza pentru ca opozitia sa procedeze la fel. Iar faptul ca astfel de abuzuri s-au mai facut si se fac frecvent in Parlament nu reprezinta un motiv pentru a le tolera.

Eu inteleg din acest incident doar ca Ioan Stan si ceilalti ar putea oricand proceda ca Anastase si Voinescu daca ar avea puterea. Si ca, daca nu se desolidarizeaza de ei si nu ii condamna explicit, PSD si PNL - atunci cand vor ajunge la putere - nu vor avea credibilitate morala sa condamne abuzurile portocaliilor; ba chiar mai mult, vor putea oricand sa le repete.

Un parlamentar care fraudeaza votul in Legislativul tarii isi neaga propria conditie si nu are ce cauta acolo. Nu ma intereseaza cate lucruri bune or fi facut, daca au facut, Ioan Stan si ceilalti pesedisti hoti de voturi. Nu se poate restaura democratia, nu se pot restaura institutiile cu astfel de oameni. Crezand altfel, ne furam singuri caciula.

Astept de la PSD (si - de ce nu? - si de la PNL) sa ia atitudine: nu doar de forma, ci in mod concret, vizibil si efectiv. Sa existe consecinte.
Au mai fost astfel de ocazii ale opozitiei de a se delimita de genul de practici politice care au fragilizat ordinea de drept pana la limita disolutiei, dar prea multe dintre aceste ocazii au fost ratate.
De undeva trebuie inceput. In curand va fi prea tarziu.

3 comments:

  1. Dupa cum vedem ca merge treaba pe la opozitie, mi-e teama ca deja e prea tarziu! :(

    ReplyDelete
  2. Eu nu "ma tem": In privinta PSD, PNL, UDMR si toate cecelalte combinatii existente pe piata ESTE prea tarziu. Au aceleasi obiective (capatuiala individuala si de grup) si acelasi modus operandi ("excesul politic si abuzului de drept.")
    Si - desi e bine fixat - obiectivul principal - "respectul absolut fata de lege si restaurarea ordinii si institutiilor democratice, a statului de drept" nu poate fi atins fara o restructurare din temelii a justitiei si serviciilor secrete.
    "Ma tem", insa, ca si aici e prea tarziu.
    C.

    ReplyDelete