Monday, March 14, 2011

La taclale despre Constitutie (RO)

In 2009 a pus Romania pe jar cu urgenta esentiala a eliminarii unei camere a Parlamentului, pentru care a suprapus peste alegerile prezidentiale un referendum perfect inutil in procedura necesara de revizuire a Constitutiei si bazat pe o campanie populista in care s-a exprimat o singura opinie. Va mai amintiti posterele cu "De ce le e frica nu scapa"? Va mai amintiti atacurile furibunde asupra Parlamentului ca institutie si chiar a ideii de parlamentarism? Va mai amintiti folclorul tematic cu varu' Sandel? Va mai amintiti discursurile despre obligatia sacra de a respecta vointa poporului? Va mai amintiti chiar propunerea de schimbare a Constitutiei avansata de PDL?

Ei bine, puteti sa uitati, pentru ca in 2011 presedintele Basescu are alte griji.

Printre propunerile de reforma constitutionala discutate (din nou!!) cu liderii PDL intr-una din tipicele intalniri nocturne de week-end, Basescu nu prea mai aminteste de restructurarea Parlamentului. Ba, ca sa fiu mai exact, "a dorit sa stie daca PDL mai sustine rezultatele referendumului privind trecerea la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari" (aaa, deci nu mai este obligatorie respectarea "vointei suverane a poporului" exprimata in pseudo-referendumul din noiembrie 2009?). Din cate se intelege, raspunsul a fost negativ :)

In rest, pe presedinte il arde grija unei eventuale suspendari si cauta modalitati de a descuraja o eventuala majoritate parlamentara ostila de la un astfel de demers. Dar nici la acest capitol presedintele nu prea mai are scenarii favorabile: in primul rand, daca intr-adevar se teme de o schimbare iminenta a majoritatii parlamentare, e cam tarziu sa mai reincalzeasca acum ciorba revizuirii Constitutiei; iar in al doilea rand, amenintarea cu dizolvarea Parlamentului (in caz de esec al referendumului de suspendare a presedintelui) nu prea are cum sa sperie opozitia. Dizolvarea Parlamentului ar duce la alegeri anticipate, din care opozitia n-ar avea decat de castigat si in urma carora basescienii n-ar face decat sa-si piarda majoritatea masluita din actualul legislativ.

Oricum, discutiile despre modificarile constitutionale pe care le-ar dori PDL sunt tot mai putin relevante, avand in vedere sustinerea publica tot mai subreda a partidului si a sefului sau de la Cotroceni.
In ce ma priveste, raman la parerea ca actualul climat politic nu este deloc favorabil modificarii Constitutiei; in plus, de vreo doi ani incoace problema principala nu e imperfectiunea Constitutiei, ci faptul ca ea a fost sistematic incalcata; iar campania pentru amendarea ei aduce tot mai mult cu o incercare de stergere a urmelor.

Si atunci, ce-i mai ramane presedintelui de facut?
Pai, sa se lupte pentru a pastra controlul asupra PDL - de exemplu sustinandu-l "fara rezerve" pe Emil Boc la presedintia partidului.
(Paranteza: se mai mira cineva ca presedintele Romaniei, conform Constitutiei neimplicat in politica de partid, se manifesta la modul acesta in luptele interne din PDL? Doar avem presedinte-jucator!)

Oricum, pare macar consecvent: despre el si Boc spune ca sunt parteneri "pana la capat".
Dar cunoscandu-l pe Basescu si soarta pe care le-a rezervat-o diferitilor parteneri politici (de exemplu "Petre, esti cel mai bun!"), daca as fi in locul lui Boc la auzul unor astfel de declaratii as incepe sa fiu serios ingrijorat. Poate ca se apropie capatul.

3 comments:

 1. Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  ReplyDelete
 2. Comentariu meu era la proiectul de revizuire a Constitutiei d eanul trecut
  http://www.presidency.ro/static/Proiect_Revizuire_Constitutie.pdf

  ReplyDelete