Thursday, August 4, 2011

Rezistenta prin cultura (RO)

Dupa ce singurul defect pe care i l-a gasit presedintelui a fost "o anumita neglijenta a spontaneitatii", Andrei Plesu il numeste acum pe Basescu o "dezamagire ireversibila" si descopera ca nu are "respect si simpatie fata de oamenii de carte". Altii s-au scandalizat in surdina fata de atacul lui Basescu la Rege.

Iar acum, ce oroare!, omul de carte Andrei Plesu trebuie sa suporte el insusi atacurile basiste.

Noroc insa ca intelectualii nostri fini sunt caliti in astfel de lupte dure, pentru ca - sa nu uitam! - ei au facut rezistenta inca de pe vremea lui Ceausescu: "rezistenta prin cultura".


Cand Herta Muller a turnat o galeata de apa rece peste pretentiile de "rezistenta prin cultura" ale unora ca Liiceanu si Plesu, mi s-a parut initial ca a fost cam prea aspra si lipsita de nuante.

Dar de cand gasca formerly known as "intelectualii lui Basescu" isi desfasoara plenar maiestria echilibristica in distantari vagi si critici atat de subtile fata de fostul lor idol politic incat nu se intelege aproape nimic din jocul nuantelor, incep sa cred ca d-na Muller a fost de fapt prea ingaduitoare.


Make no mistake: se pregateste un nou episod al "rezistentei prin cultura", de data asta fata de Basescu, care n-ar fi un om rau - ca altfel, cum sa explici ca l-ai sustinut cu atata verva? -, dar are unele lipsuri, cum ar fi ca "e mojic si n-are manere". Cartarescu, de exemplu, il sfatuieste "sa-si tina firea acasa" in interesul succesului eventualei impacari cu fostul mogul rau Dinu Patriciu (interesant cat de pragmatici devin in politica intelectualii de tipul acesta!).

Cred ca vom vedea, in perioada urmatoare, pe masura ce Basescu continua sa-si sape tot mai adanc groapa politica (vezi si ultimele declaratii, de-a dreptul halucinante), tot mai dese incercari de delimitare din partea unora care s-au compromis cam prea de tot sustinandu-l in ultimii ani, mai ales de cand puterea basista a luat o turnura evident autoritara, antidemocratica (documentata in extenso pe acest blog).
Nu va asteptati insa la rezistenta deschisa, ci la "rezistenta prin cultura": Plesu va continua sa-l mustre bland pe presedinte pentru apucaturile fruste, Cartarescu sa-i dea sfaturi politice nesolicitate, Patapievici sa reziste prin cultura de la conducerea ICR, Tismaneanu de la IICCMER, Avramescu si I.T. Morar din posturile diplomatice respective, s.a.m.d.

Tara binecuvantata cu o elita curajoasa si principiala, Romania nu va duce niciodata lipsa de eroi!

1 comment: