Sunday, July 11, 2010

Retragerea apelor (RO)


In seara aceasta, catre miezul noptii, cand capitanul echipei Spaniei (favorita mea) sau al Olandei va ridica deasupra capului Cupa Mondiala la fotbal, se va incheia probabil ultimul termen de gratie acordat de romani puterii basesciene. Cum bine observa Alina Mungiu-Pippidi, "in timpul unui campionat mondial de fotbal nu este momentul sa cada guverne, nimanui nu ii arde de asta".
Cand vuvuzelele vor amuti, o parte importanta dintre cetatenii Romaniei isi vor aminti ca au probleme serioase si vor incerca sa afle ce fac guvernul si presedintele pentru rezolvarea lor.

Si iata ce vor afla:
Ca, asa cum era usor de anticipat, Basescu - cand gaseste timp intre doua altercatii cu sinistratii recentelor inundatii (ca asta, asta sau asta) - incearca tot felul de scamatorii prin care sa se distanteze de guvernul pe care el si numai el l-a bagat pe gatul romanilor, trecand peste toate oprelistile legale si institutionale. Dar nimeni nu poate fugi la nesfarsit de propria umbra, nici de consecintele propriilor fapte.

Sau ca, asa cum era la fel de usor de anticipat, acest guvern ilegitim nu este capabil sa gestioneze situatia de criza, nici macar sa implementeze masurile pe care insusi le-a anuntat.

Sfarsitul puterii actuale se apropie.
Daca exista o parte buna in toate acestea, este ca - probabil - basescienii nu vor mai apuca sa-si duca la indeplinire planurile de a-si lasa amprenta adanc pe viitorul Romaniei prin modificarea dupa propriul plac a Constitutiei.

Dupa trecerea viiturii basescianismului, care a sapat adanc la temelia ordinii de drept, va trebui ca principalele institutii democratice sa fie reconstruite.

Iar aici, putem chiar folosi intelepciunea presedintelui, care recomanda oamenilor sa nu-si mai ridice casele in calea apelor.
Trebuie ca armatura ordinii constitutionale si principalele institutii ale puterii de stat sa fie ridicate pe teren inalt si ferm, inconjurate de cateva diguri de aparare, la adapost de vandalii politici.

2 comments:

  1. Sa vedem ce va fi, desi vad ca romanii s-au resemnat rapid. Nu mai inteleg ce se intampla, cred ca li se poate taia 1/2 din creier prin decret prezidential si au aceeasi (lipsa de) reactie...

    offtopic: 1. Spania a castigat :-)
    2. inca unm it spulbarat: Vantu nu e securist. E numai turnator :P
    C.

    ReplyDelete
  2. sorry: ziceam "inca un mit spulberat: Vantu..."
    C.

    ReplyDelete