Sunday, October 10, 2010

Jocul dublu al PSD (RO)

PSD ar vrea si parca totusi n-ar prea vrea sa rastoarne guvernul Boc.

Pe de o parte, ne asigura ca vede schimbarea guvernului drept o prioritate, pe de alta parte introduce in textul motiunii de cenzura exact ceea ce se stie foarte bine ca PNL nu poate sustine sub nici o forma: renuntarea la cota unica de impozit pe venit.

De fapt, nu este singurul semn ca PSD trateaza motiunea de cenzura mai degraba ca pe o chestiune de partid, decat ca pe una care-i priveste pe toti romanii, sau macar opozitia parlamentara: a se vedea si felul in care momentul depunerii motiunii este stabilit explicit in functie de calendarul intern de partid al PSD.



In mod evident, singura solutie posibila pentru o formula alternativa de putere implica - necesar, dar nu si suficient - o alianta PSD-PNL. Cu toate acestea, PSD viseaza sa guverneze singur si continua sa transmita semnale descurajante liberalilor, numindu-i "adversari ideologici" (Iliescu), respingand ideea unei aliante (Ponta), sau accentuand ideea clivajului stanga-dreapta (ambii), ceea ce, in situatia de azi a Romaniei, denota mai degraba ipocrizie si rea-credinta decat purism doctrinar.
Criza in care ne aflam si pericolul reprezentat actuala putere la adresa cadrului constitutional democratic fac cu totul nerelevante astfel de replieri pretins ideologice. Este de retinut ca PSD-ul stramba din nas la divergentele ideologice cu PNL, dar n-a avut nici o problema sa faca guvern cu PDL in 2008-2009.

Cat despre scandalul legii pensiilor, "iesirea" gasita de Basescu (in sine o insulta la adresa inteligentei publicului) pare sa-l fi satisfacut pe Ponta, in ciuda logicii elementare. De asemenea, este ciudat ca tocmai Ponta, care se hotarase sa nu mai lase nici un atac basescian fara raspuns, nu a avut nici o reactie la acuzele de negociere pe bani a voturilor PSD, reiterate de Basescu chiar in anuntul retrimiterii legii la Parlament.
De fapt, mi se pare ca asa-zisa solutie este una convenabila doar PDL si PSD: convenabila PDL-ului pentru ca trece in plan subsidiar, fara consecinte, frauda evidenta de la primul vot, fara a o recunoaste si fara a face pe fond nici o concesie semnificativa; convenabila si PSD-ului, nu doar pentru ca asterne un val al uitarii si peste negocierea infama pe voturi pe care ar fi avut-o cu puterea (nedezmintita convingator), ci pentru ca ii ofera si o iesire din situatia creata prin lansarea pripita de catre Ponta a amenintarii cu suspendarea lui Basescu (fara o baza legala consistenta - pentru o scurta explicatie vedeti al treilea paragraf din acest comentariu, argument reluat ulterior de Basescu insusi si de Cristian Preda).

Am senzatia tot mai dezagreabila ca pe scena politica se joaca in aceasta perioada o piesa de teatru, care nici macar prea convingatoare nu e. Privite mai cu atentie, decorurile se vede ca sunt cam cusute cu ata alba; iar jocul actorilor pare mai mult de forma, ca si cum nici ei nu sunt prea convinsi de credibilitatea replicilor.
In schimb, noi ar trebui sa-i credem. Si sa iesim in strada cand ne spune Ponta.

6 comments:

  1. Numai in legatura cu un singur aspect:
    N-as supraestima deloc textul motiunii. Este o formalitate, este de fapt maculatura. Nu are nicio relevanta. Ce conteaza este doar daca motiunea trece sau nu trece. PNL a spus din iulie ca va vota orice motiune, indiferent de text.

    ReplyDelete
  2. @ transildania
    Cred ca textul motiunii conteaza destul de mult, nu este vorba doar de o formalitate. Scopul opozitiei nu este doar sa darame guvenul cu orice pret, ci sa propuna o solutie alternativa de guvernare; care solutie in acest moment nu se poate baza decat pe o colaborare de buna credinta (inclusiv ajungerea la compromis) intre PSD si PNL.
    O motiune scrisa unilateral de PSD este un semn prost pentru ce ar urma dupa eventualul ei succes.

    ReplyDelete
  3. Mihai Voicu scrie pe blog ca textul motiunii nu este finalizat, sic a va fi negociat intre PNL si PSD saptamana aceasta si urmeaza sa fie aprobat luni de conducerea PNL.

    ReplyDelete
  4. @transildania
    Sa vedem forma finala, sper ca ratiunea sa primeze. Ungaria tocmai a anuntat ca introduce cota unica de 16%, Romania si-ar da cu stangul in dreptul renuntand acum. Cred ca PNL trebuie sa insiste pe apararea cotei unice, a fost un succes indiscutabil si nu trebuie permis sa fie sacrificata pe considerente ideologice.

    ReplyDelete
  5. observatiile sunt extrem de corecte. psd nu are niciun interes sa intre acum la guvernare pentru ca nu ar face altceva decat sa se compromita. nici psd nu are solutii coerente la fel cum nici pdl habar nu are cum sa reactioneze la criza. toate masurile de pana acum au fost gandite exclusiv pentru imagine si de aceea au esuat lamentabil si fara exceptie cand au fost transpuse in practica.
    strategia pdl este simpla: tn cu dintii de putere pana cand , spera ei , criza trece de la sine. de aceea sunt dispusi sa sacrifice si ultima bruma de credibilitate in scopul pastrarii pozitiei.
    Ma indoiesc ca un astfel de demers va avea sorti de izbanda.
    PSD face joc dublu si pentru ca scopul nedeclarat este de a demonstra ca ei sunt adevarata opozitie si nu PNL. PDL se compromite singur dar PSD vrea sa treaca timpul si diferentele sa devina suficient de mari pentru a guverna singuri. SUnt dispusi sa scoata cota unica pe baza un ui populism ieftin fara sa calculeze economic ce dezastru ar reprezenta.
    In curand vom vedea ca PDL va fi uitat si lupta se va da intre PSD si PNL.
    Intre timp Basescu va veghea nederanjat la "linistea noastra'.

    ReplyDelete
  6. @ six
    Imaginea unui Basescu plutind suveran, ca "factor de echilibru si stabilitate", deasupra unei scene politice dominate de lupta dintre PSD si PNL (eventual cu un PDL mic, pe la 8-10%, in rol de jolly-jocker ca UDMR acum, combinand cand cu unii, cand cu altii) imi da fiori. Nu e imposibil. Totusi, nu-l vad pe Basescu capabil sa se reinventeze atat de radical, mai degraba caderea de la putere a PDL-ului va fi si semnul sfarsitului pentru el. Si Hitler a sperat pana in ultimul moment ca rusii si americanii se vor incaiera cand vor face jonctiunea in Germania ocupata; pana la urma asta s-a intamplat, dar numai dupa ce au terminat ce aveau de terminat impreuna. Cred ca la fel va fi si cu PSD si PNL. Astazi la congres PSD a adoptat o rezolutie in care spune clar ca nu va avea nici un fel de colaborare cu PDL.

    ReplyDelete