Friday, May 27, 2011

Succesuri (RO)

A devenit tot mai obositoare, de la o vreme, impaunarea reprezentantilor puterii cu meritele mult-trambitatei iesiri din recesiune.

Pentru Udrea, datele de la INSSE dovedesc ca masurile guvernului Boc au fost corecte, iar reformele incep sa dea roade.
Pentru Boc, televiziunile mogulilor incearca sa ascunda romanilor succesul guvernului sau de a fi scos tara din recesiune, din disperare ca PDL castiga voturi in timp ce "gogoasa infuriata a aliantei socialiste se  dezumfla pe zi ce trece".
Basescu insusi se razboieste (la radio) cu cei care apar "cu ochii bulbucati" la televizor incercand sa darame tara care tocmai se pune pe picioare:


Care este adevarul? Cred ca este oportun un scurt bilant al modului in care Romania a traversat criza, comparativ cu alte tari din regiune, si un inceput de evaluare a performantei guvernarii in aceasta perioada.

Situatia se prezinta in felul urmator:

Intr-adevar, Romania a iesit tehnic din recesiune, inregistrand doua trimestre consecutive de crestere pozitiva (0,1% in trimestrul IV din 2010 si 0,6% in trimestrul I din 2011 fata de trimestrul anterior).

Pe de alta parte:


  • Romania este printre ultimele tari din regiune care ies din recesiune, si cu cresterea cea mai anemica (vezi tabelul de mai jos);













(sursa: FMI)

  • Pe durata crizei, in 2009-2010, Romania a suferit una dintre cele mai abrupte scaderi economice din regiune, in conditiile in care a beneficiat de finantare externa substantiala (acordul cu FMI si UE, plus imprumuturi masive de pe pietele de capital) care aproape a dublat datoria publica externa (de la 21% din PIB in 2008 la 38% in 2011 - sursa);
  • Ca masuri anti-criza, Romania - ca si alte tari - a incercat mai intai (sau cel putin asa a spus guvernul) stimularea cresterii economice cu fonduri publice, dupa care a trecut la masuri de austeritate. In privinta masurilor de stimulare, ele au fost evaluate ca ineficiente atat de catre experti externi (BERD - "raspunsul Romaniei la criza a constat in stimuli imaginari cu efecte neglijabile"), cat si de catre experti si reprezentanti ai mediului de afaceri intern (aici). 
  • Cat despre masurile de austeritate adoptate anul trecut pe vremea asta, ele au fost cele mai brutale din regiune (comparabile numai cu tarile baltice). Cresterea TVA cu 5%, pe care acum presedintele Basescu o considera retrospectiv "una dintre marile erori politice" a fost un unicat in regiune, depasind chiar Grecia - mai pe larg aici;
  •  In tot anul 2009, pentru a sustine campania de realegere a presedintelui Basescu, puterea a amanat ajustarile necesare pentru reducerea deficitelor publice, ceea ce printre altele a dus la masurile disperate si brutale din ceasul al 13-lea, la jumatatea lui 2010. Luni intregi din anul 2009 (in care Romania a inregistrat o cadere economica de peste 7% din PIB), reprezentantii puterii au declarat public ca Romania va evita recesiunea (daca este vorba de minciuna, incompetenta, sau o combinatie intre ele ar putea fi o alta discutie); ulterior, au acuzat fostul guvern ca a lasat tara nepregatita pentru criza.
  • In toamna lui 2009, cand economia si finantele publice erau deja intr-o stare critica, Basescu a creat o criza politica majora refuzand sa recunoasca dreptul constitutional si democratic al majoritatii parlamentare de a forma guvernul si incapatanandu-se sa tina la putere un guvern nelegitim. Instabilitatea politica din octombrie-decembrie 2009 a amplificat costurile economice si sociale ale crizei.
    • Cat despre costurile sociale cu care Romania a traversat criza, vedeti exemple aici si aici.

    Recapituland, pe scurt:

    DA, Romania a iesit din recesiune,
    DAR:
    - taras-grapis, la coada regiunii
    - cu o gestionare inepta a crizei de catre guvern
    - cu democratia in piuneze
    - cu mari costuri sociale
    - indatorata pe generatii.

    Sa le multumim, deci, marilor oameni de stat care ne-au scos din recesiune!



    Mie, unuia, mi s-au cam bulbucat ochii...



    1 comment:

    1. Hm. Romania NU a iesit din nicio recesiune. Cresterile respective (statistice) au diverse explicatii, legate toate, probabil, de moneda, acre a fost proptita serios cu banii de la FMI. (Apropos de statistici, si aiic situatia e albastra: INSSE a primit cartonas galben http://m.stirileprotv.ro/index.php?article_id=3255711 si se scuzea de mai tare s eacuza http://www.insse.ro/cms/files/noutati%20homeINS/Presedintele%20INS.htm)
      Dupa cum observi si tu nu s-a remarcat vreo masura macroeconomica realista si eficienta in stimularea economiei, ba din contra, Guvernul s-a grabit sa mareasca taxele si sa le colecteze orbeste, continuand sa arunce banii pe proiecte fantasmagorice. Pretul concedierilor (carte s-au mai facut din "valurile" anuntate) va fi platit in curand si - in stilul deja cunoscut - va costa, banuiesc, mai scump decat daca ii lasa pe aia in pace: salarii retroactive, compensatii si obligarea la reangajare pe vechile functii.
      Acum presedintele si Guvernul supraliciteaza, "anticipand" o crestere mai mare chiar decat cea estimata. Si probabil asa va si fi, pentru ca semnalul a fost dat: liber la credit. Cu largul concurs al BNR s-a (re)dat startul creditului imobiliar si de consum. Bancile isi fac deja reclama desantata la TV si pe unde apuca, clientii sunt invitati la refinantari, urmeaza probabil "stergerea" datoriilor (reset-area creditului) si lapte si miere va curge. In baza axiomei ca romanii sunt dispusi sa ia ne N ori aceeasi teapa, neinvatand nimic nici macar din propriile greseli, inteleptii de la BNR, in frunte cu inteleptul sef - gurul salvator - ca sa isi salveze ku...rile sunt gata sa coaca aceasta gogoasa imaginara. Pe care isi inchipuie ca tot noi o sa o platim cand va fi cazul...
      C.

      ReplyDelete