Monday, May 17, 2010

Acesta nu este un titlu (RO)



Cu o saptamana in urma, scriam:
"A-l considera pe Basescu singurul vinovat inseamna intr-un fel a repeta iluzia din 1989, cand multi dintre noi am crezut ca, odata cu eliminarea lui Ceausescu, totul va merge bine. In realitate, intreaga clasa politica este partasa la acest esec, fiecare are partea lui de vina. Ceea ce nu inseamna ca sunt toti o apa si-un pamant, nuantele sunt importante. Dar tocmai pentru ca nuantele sunt importante, este important sa intelegem cat mai exact partea de vina a fiecaruia. [...] In criza de incredere si de solutii politice in care se afla Romania acum, n-ar fi rau ca opozitia sa inceapa prin a-si recunoaste explicit - cu subiect si predicat - partea ei de vina pentru situatia actuala."

Orice cititor de buna credinta a inteles ca nu pledam catusi de putin pentru un amalgam general al vinei pentru fundatura in care a ajuns Romania, ci - dimpotriva - pentru o delimitare cat mai precisa a partii de responsabilitate care revine fiecarui actor politic. Pentru o iluminare a adevarului pana la nivel de detaliu.

Ceea ce incearca de cateva zile purtatorii de mesaj ai PDL este exact opusul a ceea ce am propus eu.

Scopul este unul propagandistic, nu de analiza onesta. Sub pretextul unei intelegeri mai largi a patologiei politicii romanesti, ceea ce incearca ei de fapt este sa creeze confuzie privind responsabilitatea directa a presedintelui Basescu si a guvernului-marioneta PDL pentru grava situatie de azi. Pictand totul cu tuse groase (intreaga clasa politica si toate guvernele din ultimii 20 de ani ar fi de vina la gramada), vor sa faca uitate tocmai amanuntele care conteaza. Aruncand o groasa perdea de fum, vor sa aseze un filtru uniform peste toata politica romaneasca, in care Basescu si PDL ar fi doar partasi ca oricare la o mult mai mare vina colectiva.

Sau chiar - de ce nu, daca tot e mare confuzia? - sa-i prezinte pe principalii artizani ai modului dezastruos in care Romania a gestionat criza economica drept adevarati eroi, care dupa 20 de ani de complicitate calduta a clase politice au curajul sa ne spuna in sfarsit adevarul.
Vi se pare incredibil ca cineva sa sustina asa ceva? Valeriu Stoica poate. Daca va intrebati de ce le este greu romanilor sa accepte curbele de sacrificiu impuse de actuala putere, Stoica stie raspunsul: pentru ca romanii s-au obisnuit cu minciuna.
Sau, in alta versiune a propagandei portocalii: aceste masuri disperate luate in ceasul al 12-lea sub presiunea FMI si cu o calitate a guvernarii de nivelul lumii a treia ne sunt vandute ca un pas decisiv pe calea reformei.

Intr-adevar, suntem in plin Orwell!

Dar nu pot spune acest lucru mai clar decat a facut-o Mircea Badea (incepand de la 1'50'' in clipul de mai jos):


No comments:

Post a Comment