Friday, February 18, 2011

Ministerul Adevarului (II) si o noua sansa pentru Romania (RO)

Despre istoria chestiunii, aici.

Iar acum, intr-un tarziu, deznodamantul.


Cu toate incercarile basescienilor de a crea o perdea de fum, adevarul devine din ce in ce mai vizibil, cu puterea de neclintit a evidentei, pentru orice om care gandeste cu propriul cap: Romania este acum in situatia in care este si are guvernul pe care il are pentru ca asa a vrut Basescu. Punct.

Setul de pretexte invocate pentru a masca adevarul si incercarile de a rescrie istoria incep sa se naruie. Impunerea unui guvern ilegitim s-a facut cu calcarea in picioare a cadrului constitutional si a ordinii democratice, cu incalecarea politica a institutiilor statului. (Iar acum Basescu cauta disperat o iesire, mizand, ca de obicei, pe memoria scurta a romanilor.)

***
Momentul este unul foarte important. Aceasta decizie judecatoareasca, daca opozitia actioneaza solidar si disciplinat, s-ar putea transforma in declansatorul de care era nevoie pentru a schimba majoritatea din Parlament si a crea o noua formula de guvernare.



Daca ar relansa in acest moment "proiectul Johannis" (la care la vremea respectiva se raliase si UDMR), PNL si PSD ar avea sanse sa schimbe radical structura de putere in cateva saptamani. Faptul ca Basescu se agita tocmai acum sa caute o alta formula de guvern poate fi intors in favoarea opozitiei, este o dovada ca varianta Boc/PDL si-a atins limitele si este epuizata, chiar in ochii celui care ne-a bagat-o cu sila pe gat (populatia oricum nu sustine guvernul actual).

Opozitia ar trebui sa inceapa imediat demersurile pentru formarea unui nou guvern cu Klaus Johannis premier, folosind impactul psihologic al demontarii in justitie a piedicilor inventate de basescieni. UDMR si celelalte minoritati nationale pot fi cooptate pentru aceasta solutie,  mai ales ca formula actuala de putere scartaie din toate incheieturile. Guvernul Boc poate fi demis inca o data prin motiune de cenzura, dupa care, daca Basescu continua sa se puna contra spiritului Constitutiei si al ordinii democratice refuzand sa nominalizeze ca premier persoana care are sprijinul majoritatii parlamentare, poate fi suspendat de Parlament si demis prin referendum (eu nu cred ca va mai avea curaj sa se opuna, stie ca ii fuge pamantul de sub picioare si ca romanii s-au saturat de el).

De departe, "proiectul Johannis" ramane cea mai credibila optiune pentru guvernarea Romaniei in situatia actuala; ca exercitiu de imaginatie, comparati varianta unui guvern Johannis cu larga sustinere politica - in mod normal, toate partidele mai putin PDL si probabil UNPR, sau ce va mai ramane din ele - cu cea a unui guvern PSD-PNL cu Ponta premier.

Momentul actual este ideal pentru a relansa ideea. Sprijinul pentru un alt guvern, unul serios si credibil, ar putea deveni un bulgare de zapada, care sa mature pana in primavara sandramaua basista. Dar trebuie actionat acum.

Cred ca PNL nu are nevoie sa fie convins, dar va intelege PSD-ul lui Ponta aceasta oportunitate si miza situatiei?

7 comments:

  1. Nu este suficient ca Ponta sa inteleaga. Trebuie sa si vrea sa exploateze oportunitatea. O sa vrea oare ?

    ReplyDelete
  2. Daca nu au batut "fierul cat a fost cald", respectiv cand aveau UDMR-ul aliat si parlamentarii inca nu migrasera din PSD si din PNL, cand aveau majoritate parlamentara, acum nu mai are sens. Atunci ar fi trebuit sa conteste la CC dreptul lui Basescu de a desemna premierul. Sa explice de ce numirea premierului de catre Presedinte este o formalitate si nu un atribut prezidential.
    Acum PDL-ul dupa ce a cheltuit banii probabil s-ar bucura sa scape de guvernare si sa arunce "cartoful fierbine" in mainile opozitie.
    La vremea respectiva am avut impresia ca nu si-au dorit guvernarea si cu siguranta ca nici acum nu si-o doresc in alianta cu UDMR-ul si cu UNPR-ul.
    Desi nu mai declara public cred ca asteapta alegerile la termene sau anticipate.

    ReplyDelete
  3. @ Deceneu
    Asta este si temerea mea, ca opozitia doar se preface ca vrea sa ia puterea acum, dar de fapt s-a resemnat sa astepte alegerile si isi face calculele pe baza asta - vezi de exemplu ce am scris aici.
    Relansarea proiectului Johannis este fezabila, acesta este un moment prielnic. Vad acest lucru si ca pe un test - daca PSD si PNL chiar sunt serioase cu privire la urgenta schimbarii guvernului, au sansa sa o dovedeasca acum.

    ReplyDelete
  4. Se pare ca PNL-ul are probleme cu filialele. Pe RTV era o stire ca la Constanta 200 de membrii PNL au migrat la PDL, pentru ca nu accepta sa-l sustina pe Mazare. Probabil ca vor mai fi in teritoriu asemenea dezertari din cauza aliantei.
    Se pare ca se adevereste ce spuneau unii ca alianta cu PSD-ul opreste PDL-ul din cadere.
    Pentru o mare parte din electorat nu exista diferanta intre PSD si PDL si cei pentru care exista diferente, sunt distributi relativ egal.

    ReplyDelete
  5. @ Deceneu
    Da, am vazut... probabil vor mai fi astfel de miscari si in alte filiale, in functie de contextul local; ca si de sens invers, poate, in unele cazuri. Inca nu sunt motive majore de ingrijorare, este clar ca motivul principal al exodului tine de situatia concreta din Constanta - si pot sa inteleg foarte bine reactia de respingere fata de Mazare.
    Dar revin la ce am scris in prima postare din acest an: daca noua alianta a opozitiei urmareste schimbarea formulei de putere pe termen scurt, atunci are toata justificarea si ii urez succes. Dar daca ii intereseaza doar viitoarele alegeri din 2012 (si eventual cele din 2016), atunci eu nu prea mai vad rostul aliantei... ba chiar dimpotriva, efectul pe termen lung s-ar putea sa fie mai degraba toxic.
    In loc de unirea PNL si PSD in sprijinul lui Mazare (!!!), ar trebui sa vorbim de unirea lor pentru Johannis prim-ministru. Alegerea le apartine.

    ReplyDelete
  6. Tocamai asta-i problema, ca o alianta impotriva lui Basescu nu necesita inregistrare la tribunal si liste unice de candidati, si ar fi fost acceptata de electoratul partidelor, pe cand una cu candidati unici nemultumeste electoratul din ambele tabere si erodeaza partidele care o alcatuiesc.
    Eu am sustinut demult ca electoratul unei aliante este mai mic decat suma electoratelor partidleor, si diferenta este cu atat mai mare cu cat electoratele sunt mai putin compatibile.
    Electoratele PNL si PSD sunt incompatibile.
    S-a mers pe ideea eronata ca doua partide in alianta aduna mai mult electorat decat separat. E adevarat daca e vorba de partide de forma aripilor liberale din anii '90, dar nu-i valabil la electoratul anti FSN si pro FSN.

    ReplyDelete
  7. nici nu are rost sa ne gandim daca alianta PNL-PSD are vreo sansa in alegeri sau in alte actiuni, e un exercitiu pur teoretic. USL va rezista doar pana va avea ceva concret de facut.

    Cum a patit si in recentele alegeri, opozitia ar avea sanse sa castige ceva teren daca s-ar inchide undeva, intr-o pestera, si s-ar abtine de la declaratii pana DUPA alegeri. Ar castiga prin neprezentare, daca vreti :P

    Uite o declaratie a-la Ponta, o glumita, dupa mintea lui, la Tg. Mures: cica ar trebui interzis prin lege sa mai fie pm din Cluj in urmatorii 10 ani. No, Ponta tocmai s-a sters pe bot cu cateva zeci de mii de voturi. Si asta e numai o "glumita"...
    C.

    ReplyDelete