Sunday, February 21, 2010

Reflectoarele pe PSD (RO)

Contine UPDATE dupa link

Pentru un partid de opozitie, cel mai mare pericol nu este sa fie implicat in controverse publice (bineinteles, in anumite limite), ci, dimpotriva, sa dispara din atentia publica, imaginea sa-i paleasca pana la alunecarea in irelevanta si uitare. Un bun exemplu este PRM, un partid aproape invizibil astazi, dar care in anii 1990 era pe cai mari; este greu sa ne inchipuim astazi ca Vadim Tudor a ajuns la un moment dat (in anul 2000) in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. La fel, PNT-cd.

Din acest punct de vedere, al vizibilitatii, prin congresul de ieri PSD a obtinut un mare succes.
Nu imi amintesc un alt eveniment de partid din istoria recenta a Romaniei, care sa fi concentrat atentia mass-media intr-o asemenea masura. Multi romani au putut urmari, pana la orele mici ale diminetii, desfasurarea dramatica a luptei pentru presedintia PSD.

Nu numai posturile de stiri "ale mogulilor" (Antena3 si Realitatea) au transmis live evenimentul, cu interviuri si comentarii de la fata locului si din studio, ci si majoritatea ziarelor centrale au acoperit confruntarea de la Romexpo in timp real pe paginile lor de internet.
Hotnews.ro, un portal de stiri cunoscut ca favorabil lui Basescu si PDL-ului, avea la un moment dat (vezi snapshot-ul alaturat) o transmisiune video live, plus liveblogging de la unul dintre cei mai cunoscuti editorialisti ai site-ului, plus actualizari text in timp real.

Este greu sa ma convinga cineva ca aceasta expunere ar fi un lucru rau pentru PSD. Am mai scris despre asta: contrar parerii multora care tot prevestesc implozia partidului sub povara competitiei interne, eu gasesc ca aceasta confruntare la vedere intre tabere nu face decat sa intareasca imaginea PSD de partid viu, democratic. A carui soarta, desi este in opozitie, pare sa-i intereseze pe romani.

Teoria conform careia PDL si-ar fi anulat un eveniment programat pentru aceeasi zi pentru a nu bruia mediatic congresul si pentru a lasa PSD sa se faca de ras in fata intregii tari pare desprinsa din fabula cu strugurii acri.

Sigur, vizibilitatea publica este importanta, dar conteaza si ce anume se vede. Dupa parerea mea, PSD a castigat si din acest punct de vedere. Faptul ca toata tara a asistat ieri, ca la un thriller, la niste alegeri interne al caror rezultat a fost incert pana in ultimul moment, ca si faptul ca pentru a doua oara consecutiv (dupa congresul din 2005) PSD reuseste sa isi schimbe garnitura de conducere in urma unei competitii interne, valideaza eforturile de a proiecta o imagine de partid al stangii democratice, de tip european. Secventele video transmise in streaming de Hotnews.ro in timpul de maxima tensiune al votului reprezentantilor puteau fi de la orice congres al unui partid occidental. Participantii comentau aprins sau dansau pe ritmuri de AC/DC ca sa-si astampere nerabdarea, atmosfera era de maraton politic si de eveniment important.
Desigur, adevarul intreg este ca inaintea si in timpul congresului nu au lipsit momentele grotesti (de genul duelului titanilor Pandele si Vanghelie) sau din gama flacarii violet (vrajitoarele de la Romexpo), tradarile si loviturile sub centura, confuzia si penibilul. N-ar fi fost rau sa fie mai multe discutii doctrinare si mai putine atacuri intre gasti. Dar asta este Romania in momentul de fata, nu ne putem astepta tocmai de la un partid - si tocmai de la PSD - sa fie o insula de excelenta.
Una peste alta, imaginea generala proiectata ieri si in ultimele saptamani de PSD a fost una de partid in care exista competitie (reala, chiar daca nu intotdeauna fair-play) si - foarte important - exista si miza.

Este adevarat ca inca avem in Romania un segment electoral semnificativ care nu inghite ideea de diversitate, de competitie deschisa si de divergenta de opinii, pe care le asociaza cu nesiguranta si dezordinea. Acest electorat este atras de partidele de lider, monolitice, de discursul politic paternalist, cu nuante autoritare. Este electoratul traditional al PSD-ului lui Iliescu, pe care insa partidul l-a pierdut in buna masura in ultimul deceniu - si, in ritm accelerat, sub presedintia lui Geoana. Exista semne clare ca in ultimii ani acesti oameni s-au reorientat, o parte semnificativa mergand inspre PDL si Basescu (in discursul carora s-au regasit tot mai des). De aceea, nu ma astept ca spectacolul oferit de PSD la acest congres sa duca la pierderi semnificative de electorat.
Cum nu ma astept nici ca partidul sa se destrame in viitorul apropiat, asa cum i s-a tot prevestit. Ar fi totusi incorect sa nu recunosc ca profetii scindarii PSD au primit o "validare" imediata: cunoscutul om de baza al partidului, jucatorul de travaliu Serban "Micky Spaga" Mihailescu, a dezertat imediat dupa congres catre armata de "independenti" a lui Gabriel Oprea.
O noua lovitura data de Basescu si ai lui pe piata transferurilor, un nou pas inainte pe calea reformei clasei politice!

UPDATE: Iata si o prima confirmare a ceea ce spuneam mai sus:
"Cu ajutorul televiziunii Congresul PSD a fost un eveniment care a bulversat efectiv agenda publica, beneficiind de o atentie majoră. Este clar, fara televiziune nu exista politica, la noi. Partidul a facut un salt de 6 procente in urma acestui eveniment si a alegerii unui presedinte tanar. Numesc asta "efectul Ponta". Credibilitatea partidului a crescut in ceea ce priveste potentialitatea de vot."
Dixit Vasile Dancu.

No comments:

Post a Comment