Monday, February 22, 2010

Efectul Ponta? (RO)

Este inca mult prea devreme sa ma pronunt asupra prestatiei lui Victor Ponta ca presedinte PSD. Este devreme chiar si pentru a judeca daca a inceput cu dreptul sau cu stangul.

Dar prima luare de pozitie imi place. Foarte mult.

De luni de zile scriu despre cat este de important ca partidele democratice sa reziste asaltului anti-parlament pornit de presedintele Basescu (vezi de exemplu aici si aici). Acum o saptamana, scriam:
...este crucial pentru prezervarea ordinii democratice ca opozitia sa nu se lase intimidata in aceasta ultima batalie pentru apararea institutiei parlamentului in fata asaltului puterii executive.  Referendumul din noiembrie a fost o farsa si nu are nici o valoare juridica. Basescu si ai lui nu pot savarsi aceasta ultima silnicie fara consimtamantul PSD si/sau PNL... Geoana, care in nebunia campaniei a apucat sa promita ca va sustine parlamentul unicameral, ar trebui sa fie debarcat de la sefia PSD.

Iar cu cateva zile in urma, comentand initiativa lui Tudor Chiuariu privind modificarea Constitutiei, in ciuda multelor lipsuri ii gaseam si cateva merite:
Propunerea lui Chiuariu, chiar daca este subtire, poate semnala ca macar PNL se pregateste de rezistenta (de la PSD nu am asteptari prea mari, date fiind framantarile interne si stupida promisiune din campanie a lui Geoana ca va promova modificarea Constitutiei pe baza referendumului din noiembrie). ...si in acelasi timp semnaleaza - foarte important! - ca nu este deloc obligatoriu ca discutia privind amendarea Constitutiei sa se limiteze la ce vrea Basescu.

...Si acum iata declaratiile lui Ponta, astazi la parlament:

Vom avea o pozitie transanta si clara fata de modificarea Constitutiei. (...) Nu dorim sa ne asociem intentiei PDL de a considera un referendum consultativ ca pe o initiativa de revizuire a Constitutiei. Dorim, alaturi de toate celelalte forte politice, sa declansam un proces serios care inseamna revizuirea Constitutiei, nu doar intr-un punct care a fost tema de campanie electorala.

Sincer, imi pasa prea putin de PSD ca partid. Dar imi pasa foarte tare de soarta parlamentului si a ordinii democratice in Romania. Nu-l cunosc pe "micul Titulescu", dar incep sa ma simt usurat ca a plecat Geoana.

No comments:

Post a Comment