Tuesday, June 15, 2010

Romania cotropita (RO)


Noaptea trecuta, la ceas tarziu, basescienii au reusit sa inlature si ultima limita din calea puterii discretionare: majoritatea ostila de la Curtea Constitutionala (mai pe larg despre semnificatia mizei am scris aici si aici). Scene incredibile s-au petrecut in Parlament dupa miezul noptii.


In acest moment, Romania este la picioarele portocaliilor, lipsita de protectie in fata abuzurilor puterii. Dominatia vandalilor politici este totala, toate institutiile fundamentale sunt supuse controlului lor, principalele garantii legale si institutionale ale ordinii democratice au fost desfiintate. Basescienii au spart toate incuietorile; nu mai exista zona sigura, la adapost de arbitrariul politic.

Sa recapitulam: avem de-a face cu o guvernare ilegitima, bazata pe masluirea configuratiei politice a Parlamentului care a rezultat din alegeri; cu un guvern care a fost bagat pe gatul Parlamentului dupa ce fusese demis prin motiune de cenzura; cu o putere executiva care a incalecat celelalte puteri ale statului si care este ea insasi subordonata total unui singur om; cu o factiune politica care, sub pretextul unei asa-zise reforme a statului urmareste nu doar preluarea totala a puterii in cadrul sistemului statal existent, ci dizolvarea cadrului legal si institutional; cu un regim care nu se da inapoi de la instigarea la haos si violenta.



Paradoxal, momentul de varf al dominatiei portocalii coincide si cu punctul cel mai de jos al sustinerii populare pentru acest regim. Ceea ce nu face decat sa sublinieze ilegitimitatea in forma continuata a regimului, fara sa rezulte ca basescienii vor actiona mai retinut de acum incolo, dimpotriva. Pentru Basescu si PDL nu mai exista cale de intoarcere: abuzul a depasit orice limite, reintoarcerea la orice forma de consens trans-partinic este imposibila. In aceasta situatie, simpla existenta fizica a opozitiei este sau va fi in curand perceputa ca o amenintare directa la adresa puterii pedeliste. Si, avand in vedere ca basescienii controleaza structurile de forta ale statului, serviciile secrete si procuratura, ma astept sa le si foloseasca din plin in perioada urmatoare.


Nu imi fac iluzii ca motiunea de cenzura de astazi a opozitiei ar putea rasturna acest regim. Ce s-a intamplat la Camera Deputatilor cu desemnarea nolui judecator la Curtea Constitutionala demonstreaza ca basescienii nu se dau in laturi de la nimic.
Faptul ca opozitia, in ciuda retoricii, pare sa nu constientizeze cu adevarat pericolul de moarte in care se afla ordinea democratica si nu are un plan comun nu imbunatateste cu nimic situatia, dar probabil ca nu mai conteaza prea mult in acest moment. Opozitia a avut un plan in toamna, dar asta nu a fost suficient; cu atat mai putin acum.


Din punct de vedere al democratiei si statului de drept, istoria deja s-a scris: Romania a picat testul.
S-a dovedit ca o factiune politica, manata de o ideologie a acapararii totale a puterii si lipsita de orice scrupule procedurale, este capabila sa ia in stapanire totala statul, indiferent de rezultatul alegerilor si de nivelul sustinerii populare si calcand in picioare legile si institutiile.
Structura de rezistenta a ordinii democratice, formata din legi si institutii, s-a dovedit fragila si a cedat mult prea usor asaltului unui vandal. A da vina pentru asta numai pe Basescu si PDL este prea simplu. In realitate, intreaga clasa politica este responsabila de faptul ca, dupa 20 de ani de tranzitie, sistemul democratic s-a dovedit vulnerabil in fata basescianismului.


Sa ne intelegem: nu anticipez ca va urma o lunga dictatura pedelista. Aceasta caricatura de guvern, incompetent si ilegitim, la cheremul unui om imprevizibil, pur si simplu nu va fi capabil sa gestioneze situatia, nici macar sa implementeze masurile pe care le-a anuntat. Va fi la un moment dat maturat - daca nu de opozitia politica, atunci de furia populara. Tot ce vor reusi basescienii anihiland opozitia din interiorul sistemului politic si institutional va fi sa o mute in afara sistemului, in strada. Nici Zeus, nici flacara violet nu pot face raurile sa curga la deal, sau piatra sa pluteasca pe apa.


Dar raul este deja facut: ordinea democratica injghebata in ultimii 20 de ani in Romania, cu sperante, durere si sange, este in ruina.
Totul va trebui refacut, dupa Basescu. In urma vandalilor nu ramane decat parjol.

2 comments:

  1. Cred ca suna mai bine sa spunem "Romania cotropita". Pare mai realist....

    ReplyDelete
  2. @ Pro Atitudine

    Corect. Sau: "Romania sub ocupatie".

    ReplyDelete